niedziela, 6/12/2020 | 12:23 CET

Wina

post by related

related post

Żeby zrozumieć, czym jest wino, trzeba rozróżnić skład jego detalów, gdy jest winogronem, sokiem z winogron a później winem. Sok z winogron przed fermentacją składa się po największej części z wody oraz cukrów, a też z kwasów oraz innych substancji syntetycznych w mniejszej ilości, które są obowiązkowe za ostateczny skład wina. Fermentacja procentowa przekształca wielką część węglowodanów z soku z winogron w trunek etylowy, jednak zostawia inne intrygujące związki, takie jak gliceryna. Niektóre z tych związków, które są aktualne w mniejszym stopniu, dają pewien charakter degustacji wina, tak jak i obecność garbników, jakie odnajdują się w skórce winogron i można je uważać za naturalny konserwant, który pozwala winom starzeć się więcej aniżeli 5 lat, co potwierdza wina. Inne szczegóły dodaje się do wina w sposób sztuczny i składają się na to, co nazywa się akcesoriami do wina. Akcesoria te maja na celu stabilizować pewne związki (białka, kryształy winianu itd.), obniżyć pułap kwasów, przeciwutleniaczy (kwas askorbinowy), farmaceutyków przeciwbakteryjnych (dwutlenek siarki, kwas sorbowy, sorbinian, kwas benzoesowy, kwas fumarowy).

Wina
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)